Postări populare

marți, 24 martie 2015

Subiectul II (un posibil răspuns)

Rezolvare:

          Ioana reprezintă tipul uman al tinerei îndrăgostite, care acționează instinctiv. Inocentă, visătoare, aceasta îl iubește în taină pe Ștefan al lui Parizianu. Primul argument, care demonstrează că Ioana se încadrează în tipul uman al tinerei îndrăgostite, este atunci cînd află că Ștefan pleacă la București, și o roagă pe a lui Birică să-l cheme la poartă. În cadrul acestei întîlniri, aceasta îi spune: ,,Poate nu mă uiţi! Să ajungi om mare! Dar dacă nu ajungi, Ştefane, întoarce-te, eu am să te aştept...''. Al doilea argument apare, tot în secvența de mai sus, Ioana este în stare să-l aștepte, asta demonstrează că ține la el, că-l iubește cu adevărat. 
              Ioana este mîndră, devotată, două dintre trăsăturile morale care mi-au atras atenția. Mîndria acesteia e firească, se extinde oarecum spre demnitate, o putem observa din secvența următoare: ,,De mai mult de-un an de zile vin la horă să vorbesc cu tine şi tu te faci că nu mă vezi...''. Devotamentul fetei este demn de toată aprecierea, chiar dacă știe că Ștefan pleacă ca să ajungă om mare, ea oricum îi promite că-l va aștepta. 
      Atitudinea  Ioanei  se transformă  pe măsură ce se derulează  faptele narate, indiferența de la început   este înlocuită cu respectul și înțelegerea de la finalul fragmentului. Aceasta îi respectă alegerea și are o atitudine înțelegătoare față de Ștefan.      
              După părerea mea, Ioana suferă din cauza plecării lui Ștefan, și, totodată regretă că nu i-a împărtășit mai devreme dragostea, pe care o purta pentru el. În versurile subliniate se simte resemnarea fetei, dar și  firul de speranță de care se agață - revenirea lui  Ștefan. Apreciez faptul că Ioana nu a încercat să-l oprească, să-l întoarcă din drum, asta arată demnitatea ei, și, în același timp respectul pe care-l purta pentru Ștefan.
          Cei doi trăiesc o dragoste reciprocă, dar împărtășită prea tîrziu. Ambii sunt vinovați, Ioana, într-o măsură mai mare, pentru că a ezitat, a evitat prezența lui Ștefan, și, în final a rămas suferind. Ștefan, care trebuia să fie mai insistent, mai prezent în viața Ioanei.
                  Ca şi Ioana, Rusanda din Frunze de dor de Ion Druță are parte de un prieten care o iubește, însă care n-are curajul să pună piciorul în prag la timpul cuvenit.
   

SUBIECTUL I. Itemul 7

Vă propun niște posibile formulări, însă aveți grijă să le utilizați eficient.

Poezia ,,Întregul cer’’reunește...
Titlul poeziei semnifică...
Atmosfera conturată este una de...
Simbolul …. trimite spre ideea de…
Metafora:” …” accentuează ideea de…
…surprinde stările contradictorii care pot coexista
în fiecare om. 
Titlul vierian propune cititorilor o meditaţie asupra..
Prin intermediul FIGURILOR DE STIL: (LE NUMESTI), eul liric doreşte să surprindă … ,  …    . Apare conturat sentimentul de…., de…  .
Cerul conturează ideea de armonie universală
Titlul poeziei este o metaforă folosită în textul poetic pentru a concentra…

Titlul poeziei este alcătuit dintr-un …., în strânsă legătura cu tema poeziei, sugerează …