Postări populare

miercuri, 10 decembrie 2014

Hipertext

Hipertext - textul nou obținut, textul derivat. 
De exemplu, romanul Ion de Liviu Rebreanu are puncte de plecare în nuvelele publicate anterior: Ofilire, Răfuiala, Hora morții, Cuibul visurilor, Rușinea (acestea servind ca hipotexte pentru romanul citat).

Textul nonliterar

Textul nonliterar operează cu noțiuni, termeni științifici, urmărește dezvăluirea unui adevăr, iar ideea teoretică nu este ,,încorporată în formă sensibilă'' (T. Maiorescu, Condițiunea materială a poeziei).

Textele nonliterare au funcția de a orienta, de a informa, de a convinge etc. Printre ele, se pot enumera: articolul de ziar, buletinul meteorologic, abonamentul de călătorie, textele publicitare, rețeta de bucătărie etc.

Trăsături:

      -     prezintă, în general obiectiv,  un aspect din realitate;
-   are drept scop informarea cititorului, dar şi transmiterea unor convingeri, încercarea de a-l determina să facă sau să creadă un anumit lucru;
-   limbajul este, în general, neutru, dar în anumite texte (reclamele) se pot utiliza jocuri de cuvinte, figuri de stil;
-     este folosit aspectul corect, îngrijit al limbii;
-     informaţia este prezentată obiectiv, clar, accesibil;
-     în anumite texte nonliterare apar unele clişee verbale ( formule de adresare/de încheiere);
-     se referă la persoane şi situaţii reale.

Opera literară

Opera literară este creația artistică (în versuri sau în proză) de factură cultă sau populară, care, pornind de la realitatea obiectivă, o transformă în imagini artistice prin intermediul ficțiunii.

Opera literară este o lucrare originală cu valoare estetică ce creează un univers imaginar și coerent prin valorificarea tuturor valențelor limbajului artistic.

Opera literară este o creatie/un text în care autorul creează un univers propriu, pornind de la elemente ale realității, pe care le combină potrivit propriei viziuni despre lume, sentimentelor și imaginației sale.

Poezia Sfîrșit de toamnă de Vasile Alecsandri este o operă literară, deoarece autorul creează un univers imaginar propriu:  compară natura cu omul (,,veselă'', ,,tristă''), norii capătă conturul unor ,,balauri din poveste'', iarna seamănă cu un personaj fabulos, care ,,vine pe crivăț călare''; utilizează resurse expresive, procedee artistice variate etc.

Despre textul nonliterar: http://limba-romana21.blogspot.com/2014/12/textul-literar.html